ΟΙ ΜΥΛΟΙ

Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων, που ορθώνονται περήφανα πάνω από τη θάλασσα, στο μικρό λόφο νοτιοανατολικά της Χώρας. Οι Κάτω Μύλοι βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Χώρας, δίπλα στη θάλασσα, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωριού και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά, προσανατολισμένοι στο πέλαγος.

Σήμερα, διατηρούνται οι επτά από τους δέκα (στο σύνολο του νησιού ξεπερνούσαν άλλοτε τους είκοσι), που υπήρχαν εδώ ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και άλεθαν με την αστείρευτη δύναμη του βοριά τα ντόπια σιτηρά.

Οι μύλοι της Μυκόνου, πρώιμες μεταποιητικές μονάδες, συνέβαλαν καθοριστικά μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα στην οικονομική ευρωστία του νησιού, που ως αναγκαίος σταθμός για τα διερχόμενα το Αιγαίο ιστιοφόρα πλοία, τα προμήθευε με παξιμάδι.

Χάνοντας την οικονομική σημασία τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδείχθηκαν σε ένα από τα δημοφιλέστερα μνημεία των Κυκλάδων και η εικόνα τους, σαν ένα “σήμα κατατεθέν”, ταξίδεψε στα πέρατα της οικουμένης. Το 1700 το συγκρότημα με 11 μύλους είχε ήδη αναπτυχθεί και λειτουργούσε.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η συλλογή της αφορά όλα τα θεματικά πεδία και το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης όπως Ελληνική, Ξένη και Παιδική λογοτεχνία, Θρησκεία, Ιστορία, Ποίηση, Θέατρο, Αρχαιολογία, Τέχνη κ.ά. καθώς και θέματα που αφορούν τη Μύκονο και τις Κυκλάδες και αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την χώρα.

Το σημαντικότερο τμήμα αποτελεί το Ιστορικό Αρχείο Μυκόνου, το οποίο περιλαμβάνει έγγραφα και χειρόγραφα των προηγούμενων αιώνων σχετικά με την ιστορία του νησιού και των Κυκλάδων, σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, φωτογραφίες και έγγραφα με την αλληλογραφία την ηρωίδας του 1821 Μαντώ Μαυρογένους. Στεγάζει μια πλούσια συλλογή από φωτογραφίες έγραφα του 18ου και 19ου αιώνα και 10000 τόμους.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στεγάζεται σ’ ένα καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα που ανήκε στον πλοίαρχο Νικόλαο Σουρμελή, ο οποίος βοήθησε σημαντικά τον αγώνα των Κρητικών ενάντια στους Τούρκους.

Iδρύθηκε το 1983 από τον Μυκονιάτη εφοπλιστή Γεώργιο Δρακόπουλο και είναι ανοιχτό για το κοινό από το 1985. Τα εκθέματα παρουσιάζουν την ιστορία της ναυτιλίας στο Αιγαίο από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνουν ομοιώματα πλοίων από την προ-μινωική περίοδο έως το τέλος του 19ου αιώνα, χάρτες, χαρακτικά, πλήθος νομισμάτων, αμφορείς, όργανα πλοήγησης και ναυσιπλοΐας κ.ά.

Στον κήπο θα δείτε μια συλλογή με αντίγραφα αρχαίων επιτύμβιων γλυπτών τα οποία έχουν θέματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα. Επίσης, τον πυργίσκο με τον μηχανισμό του φάρου Αρμενιστή.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΗΓΑΔΙΑ

Στην ομώνυμη θέση στο κέντρο της Χώρας τα πηγάδια αυτά κυρίως εξασφάλιζαν από τα μέσα του 18ου αιώνα έως την δεκαετία του 50 την ύδρευση της χώρας.

Η παράδοση λέει ότι όποιος πιει νερό και από τα τρία πηγάδια δεν θα φύγει ποτέ από το νησί της Μυκόνου ή τουλάχιστον θα την ερωτευθεί και θα ξαναγυρίσει μια μέρα.

ΝΗΣΙ ΔΗΛΟΣ

Η δήλος είναι ένα μικρό νησί υψίστης αρχαιολογικής ανάμεσα στη Μύκονο, Τήνο και Σύρο. Η πρόσβαση σε αυτό το νησί είναι πολύ εύκολή με καραβάκια και ημερήσιες εκδρομές οργανώνονται συνεχώς.  Οι επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στο ιερό νησί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Δήλος τελεί υπό την προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού και η παραμονή στο νησί απαγορεύεται μετά την δύση του ήλιου.

Η Δήλος περιελήφθη στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία που προστατεύεται από την UNESKO. Σε αυτό το ιερό νησί σύμφωνα με την μυθολογία η Λητώ κυνηγημένη από την ζήλεια της Ήρας κατέφυγε εδώ και γέννησε δυο θεούς τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.

Η Δήλος κατοικήθηκε από το 2500 π.χ. από κάρες Μυκηναίους και Ίωνες κηρύχτηκε ανεξάρτητο το 314π.χ. αλλά ξανακυριεύθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι το εγκατέστησαν ως ένα πολύ σημαντικό λιμάνι γι αυτό άνθισε οικονομικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα κτίρια στο νησί ήταν μεγαλοπρεπή και οι ναοί μοναδικοί.

ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΑΝΗ

Το πιο φωτογραφημένο μνημείο του νησιού και μια από τις πιο φωτογραφημένες εκκλησίες του κόσμου αποτελεί η Παραπορτιανή.  Είναι ένα εμπνευσμένο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών.

Οι τέσσερις είναι στο ισόγειο και η μια μια στον όροφο υπερυψωμένη που είναι η καθαυτό ως η Παραπορτιανή γνωστή εκκλησία Οι τέσσερις εκκλησίες της βάσης είναι ο Άγιος Ευστάθιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, που είναι και η παλαιότερη όλων και λέγεται ότι κατασκευάστηκε στο τέλος του 14ου ή αρχές του 15ου αιώνα και αποπερατώθηκε με την σημερινή του μορφή του 17ου αιώνα Άγιος Σώζων και η Άγια Αναστασία. Άλλες δύο μονές στην Άνω Μερά η μονή του Παλαιόκαστρου που ιδρύθηκε το 18ο αιώνα και η Παναγιά Τουρλιανή που ιδρύθηκε το 1542.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ

Έτερο παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου, πήρε το όνομά του από την τελευταία του ιδιοκτήτρια, Λένα Σκριβάνου.

Περνώντας στο εσωτερικό, αυτόματα μεταφέρεστε σε μια τυπική μεσοαστική ισόγεια κατοικία του 19ου αιώνα και αντλείτε πληροφορίες για τη ζωή των ντόπιων εκείνης της περιόδου.

Εδώ θα δείτε καθρέφτες, κεντήματα, πίνακες και χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα στη φυσική τους θέση.

ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ

Ο Πλατύς Γιαλός με την απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και τις πολλές εγκαταστάσεις, προσελκύει τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού είναι επίσης εξαιρετική για κολύμπι, ηλιοθεραπεία, κωπηλασία, ψάρεμα, και πολλά άλλα.

Οι επισκέπτες δεν πρόκειται να βαρεθούν, επειδή, απλά, είναι τόσα πολλά εκείνα που μπορούν να κάνουν! Η φωτογραφία είναι επίσης μια κοινή δραστηριότητα στην παραλία του Πλατύ Γιαλού και τα γύρω νησιά της Μυκόνου, λόγω της μεγάλης φυσικής ομορφιάς σε συνδυασμό με το λαμπερό ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι ένας παράδεισος, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Είναι μαγικό το πώς η φύση αναμιγνύει τη χρυσή άμμο, με την όμορφη θάλασσα. Πιείτε το καφέ σας και χαλαρώστε. Μπορείτε να φτάσετε από εδώ με το αυτοκίνητο ή με καραβάκι, σε φημισμένες παραλίες, όπως η Super Paradise και Paradise για να ζήσετε ένα ατελείωτο πάρτι στην παραλία.. Ένα βήμα από την παραλία Πλατύς Γιαλός, είναι το σημείο αναχώρησης των πλοίων που λειτουργούν ως θαλάσσια ταξί και μεταφέρουν τους επισκέπτες σε όλες σχεδόν τις παραλίες της Μυκόνου.

ΨΑΡΟΥ

Η κοσμική παραλία της Ψαρούς.

Η Ψαρού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μυκόνου, μόλις 4,5 χλμ. Από τη Χώρα. Όμορφη, αμμώδης παραλία που κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες και διασημότητες. Πολύ καλά οργανωμένη με ομπρέλες, ξύλινες ξαπλώστρες, άψογη εξυπηρέτηση και υπηρεσίες. Λόγω της δημοτικότητας της, κατά την υψηλή περίοδο υπάρχει λίστα αναμονής.

Σαμπάνιες και δεκάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό όποτε έχει πάρτι. Σπορ, ναυαγοσώστης και εύκολη πρόσβαση.